Nieuwe Groninger Encyclopedie

P. Brood, A.H. Huussen en J. van der Kooi (1999)

Gepubliceerd op 20-09-2021

Feestgebak

betekenis & definitie

In 1697 werd bij Raadsresolutie de pasverkozen raadsleden van Groningen verboden te trakteren op pasteien, taarten, marsepein of suikergebak. Feestgebak was ook in de provincie een grote luxe.

Welgestelde boeren trakteerden in de tweede helft van de 19de eeuw bij huwelijksvisites op rode wijn en boterbanket in de vorm van een korenschoof, althans in de omgeving van ’t Zandt. Vanaf het midden van de eeuw waren nieuwjaarskoekjes als rolletjes en knijpertjes een bekende nieuwjaarstraktatie. In de omgeving van Leens werden deze ook wel toetertjes genoemd. Oude wijven, anijskoek met krenten werden in de hele maand januari gegeten.Lit: L Boiten e.a., Eten om te leven. Leven om te eten. Groningers aan tafel sinds de Middeleeuwen (Groningen 1986); Honderd jaar plattelandsleven in Groningen. Groninger Maatschappij van Landbouw (Groningen 1952).

< >