Gron.: Fiwwerd.
Wierdedorp in de gemeente Winsum (vroeger Ezinge) tussen Ezinge en Garnwerd aan het Oldehoofsche Kanaal; dit komt bij het Frouketil uit in het Aduarderdiep.
De kerk (13de eeuw) heeft in de loop van de tijd de gewelven verloren; vensters en bepleistering stammen uit de 19de eeuw. De toren (1859) verving de klokkenstoel of dakruiter. In de kerk zijn een preekstoel, een herenbank en een avondmaalstafel uit de 17de eeuw. De oostgevel dateert van voor de 13de eeuw, aan de westzijde staat een loos orgelfront. In de vloer van het koor liggen veel grafzerken uit de 15de-17de eeuw, eronder bevindt zich de grafkelder van de familie Aldringa. De molen ‘joeswerd’ is een achtkante bovenkruier uit 1855.
Bij het dorp lagen eertijds de ‘grote’ en de ‘kleine’ borg; de eerste werd in 1734 verkocht aan de stad Groningen en in 1735 gesloopt, de laatste al vóór 1713.
In de Middeleeuwen Federuurt, Federfurt, in Vederuurdhi, Fadewrt; afgeleid van de mansnaam Feder (= vader).
Schimpnamen voor de inwoners: Kattevreters, Egyptenoaren.
Lit.: J.J. Delvigne e.a., Vroeger in Middag. Uit de historie van de gemeente Ezinge (Bedum 1994); F.J. Olthuis, Feerwerd toen. Het leven van alledag in en om Feerwerd in vroeger jaren (Ezinge 1991): De E van Ezinge, de F van Feerwerd, de G van Garnwerd. Onderwijzers beschrijven hun dorp in 1828 (Ezinge 1989).