Bijbelse encyclopedie

Prof. dr. F.W. Grosheide (1950)

Gepubliceerd op 17-04-2025

BIJBEL

betekenis & definitie

is afgeleid van het Griekse woord biblia, dat boeken betekent. Inderdaad bestaat de B. uit een aantal boeken, die in zeer verschillende tijden en op zeer verschillende plaatsen zijn geschreven, doch die onder Gods bestel bij elkander zijn gekomen en gebleven, omdat al die boeken en alleen die boeken zijn ingegeven door Gods Geest.

Zo duidt het woord B. de eenheid aan, de saamhorigheid der boeken, die samen de op schrift gestelde openbaring Gods vormen. Dat de boeken, de heilige geschriften of schriften, zoals zij in de Schrift heten, een eenheid vormen, is al vroeg gezien. Voor het O.T. is zij ’t eerst duidelijk uitgesproken door Sirach Prol. (± 2e eeuw v. C.), voor het N.T. aan het einde van de 2e eeuw n. C. in welke tijd ook het bijeenbrengen van O. en N.T. werd gezien. De kerk beleed de eenheid van de B. in verband met de belijdenis van zijn canoniciteit op de conciliën aan het einde van de 4e eeuw. Sinds is, ondanks alle Schriftcritiek, de eenheid en het gezag van de B. in de kerk, althans officieel vastgehouden. B. is synoniem met H. Schrift.De boeken van de B. zijn in de Oudheid geschreven en tot ons gekomen als alle boeken uit de Oudheid, door handschriften, die later werden gedrukt (het O.T. het eerst aan het einde van de 15e eeuw, het N.T. in het begin van de 16e). Die handschriften bevatten fouten en verschillen, vooral die van het N.T. Zo is het nodig de juiste tekst van de B. te zoeken. Dit doet de z.g. Tekstcritiek. De uitlegging van de B. noemt men Exegese. De Hermeneutiek stelt de regels der exegese vast. De Inleiding of Bijzondere canoniek deelt mede wat over schrijvers en ontstaan der B.boeken bekend is, de Algemene canoniek behandelt de kwestie van hun gezag, hun bij elkander komen.

Het O.T. is geschreven in de Hebr. taal, behoudens enkele kleine gedeelten, die in het Aramees zijn gesteld; het N.T. is geschreven in het Grieks. De hoofdstuk- en versindeling, zoals wij die kennen, is niet van de schrijvers afkomstig, de eerste ontstond in de 13e eeuw, de laatste in de 16e. Beide zijn verre van onberispelijk, zodat nieuwere uitgaven met een pericopen-indeling worden gedrukt. Er bestaan oudere indelingen die niet meer worden gebruikt. Zie ook Oude- en Nieuwe Testament.

< >