gisting
gisting - Zelfstandignaamwoord 1. (biologie), (voeding) het fermentatieproces veroorzaakt door een gist ♢ De gisting doet het oliebollenbeslag rijzen. Woordherkomst Naamwoord van handeling van gisten met het achtervoegsel -ing.
Wiktionary (2019)
gisting - Zelfstandignaamwoord 1. (biologie), (voeding) het fermentatieproces veroorzaakt door een gist ♢ De gisting doet het oliebollenbeslag rijzen. Woordherkomst Naamwoord van handeling van gisten met het achtervoegsel -ing.
Muiswerk Educatief (2017)
gisting - zelfstandig naamwoord uitspraak: gis-ting 1. het bruisen waarbij suiker verandert in alcohol ♢ de gisting van deze druiven duurt enkele maanden Zelfstandig naamwoord: gis-ting de gisting
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Peter Joh. M. Zuidweg (2016)
Een proces waarbij door micro-organismen omzettingen worden teweeggebracht, zowel in anorganische als in organische stoffen. Als voorbeeld de gisting bij wijn, waarbij de aanwezige suikers in de wijnmost worden omgezet in alcohol en koolzuurgas.
Oosthoek (1984)
(fermentatie), benaming voor processen in bepaalde organismen waarbij door het onder anaërobe omstandigheden omzetten van organische verbindingen energie wordt vrijgemaakt. De eindprodukten van een gisting zijn niet verder geoxideerd dan de uitgangsstoffen (het substraat). De energiewinst die verkregen wordt bij gistingsomzettingen i...
drs. L.A. Beeloo (1981)
De „alcoholische gisting” wordt bewerkstelligd door de in de gist ontwikkelde gistingsfermenten; ze splitsen de in vruchtesappen of water opgeloste suiker in alcohol en kooldioxide; zie wijn en koolstofverbindingen. Men maakt er gebruik van bij de alcoholwinning en bij het bakken. Door de gasvorming wordt het deeg tot rijz...
Ernst Meyer Camberg (1981).
vele lagere organismen (bacteriën, gistzwammen) kunnen zonder vrije zuurstof leven, omdat ze door gisting de in organische stoffen gebonden zuurstof kunnen vrij maken. Al naar gelang de stoffen waarin dit proces zich afspeelt spreken wij van alcoholische g., boterzuurg., melkzuurg., azijnzuurg. Alle organische stoffen kunnen vergisten. G. van...
Jan Zellenrath (1979)
De ontbinding van suiker in 2 hoofdbestanddelen: ethyl-alcohol en koolzuur. Gay-Lussac heeft hiervan de formule opgesteld: C6H12O6 → 2 C2H6O 2 CO2 (180 g) (92 g) (88 g) Helaas is deze vergelijking niet helemaal juist. Precisiemetingen hebben uitgewezen dat de alcohol weliswaar 51% van de suiker zou moeten uitmaken, maar dat hij in werkel...
Winkler Prins (1975)
(Fr.: fermentation; Du.: Gärung; Eng.: fermentation) of fermentatie, het proces waarbij koolhydraten worden afgebroken tot eenvoudige verbindingen door levende organismen in afwezigheid van zuurstof of andere oxiderende verbindingen. In sommige bacteriën kunnen ook andere stoffen, zoals aminozuren, purines en pyrimidines...
G. Th. van Kempen (1974)
of fermentatie, omzetten zonder zuurstof van koolhydraten in eenvoudigere verbindingen, door schimmels en bacteriën. Eindprodukten: CO2, alcohol (bij alcoholgisting), één of ander organisch zuur (melkzuur-, boterzuurgisting). Melkzuurgisting door bacteriën: C6H12O6 (glucose) ⇒ 2C3H6O3 (melkzuur). Alcoholische gisting:...
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: