Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 29-10-2020

serveren à la française

betekenis & definitie

in Frankrijk lange tijd gebruikelijke wijze van opdienen, waarbij de gerechten niet een voor een in gangen op tafel worden geplaatst, maar alle tegelijk op tafel worden gezet.

Voorbeelden:
In de 19e eeuw werd het serveren à la Française (meerdere gerechten tegelijk op tafel zoals bij een lopend buffet) vervangen door het uit Rusland af­komstige meergangenmenu waarbij iedere gang afzonderlijk op een bord werd aangeboden.
http://eten-en-drinken.infoyo.nl/horeca/13832-frankrijk-en-koken.html, 14 april 2009

De originele Vichyssoise wordt niet bereid met kikkererwten maar met aardappelen. Om ze te serveren à la Française, laat je de soep meteen na bereiding afkoelen en plaats je hem in de koelkast. Zo wordt de soep dikker, zoals ze in la douce France gegeten wordt.
http://koken.vtm.be/blog/vlees-noch-vis-verrukkelijk-vegetarisch, 17 januari 2013

< >