Autoriteitsrol betekenis & definitie

De autoriteitsrol is een mogelijke rol van deelnemers in een focusgroep. Dit type stelt zich voor als deskundige of geeft aan alles zelf op te knappen in huis dan wel alles zelf te koken of te bakken.

Denk dan aan een groep met vrouwen, onder wie een vrouw met een man die een handige doe-het-zelver is. Of aan een groep vrouwen in een sessie over koken, onder wie een vrouw die alles zelf kookt en bakt. Anderen gaan zo’n persoon om advies vragen.

Een nadelig effect van autoriteiten in een groep is dat deelnemers zich daar geïntimideerd door voelen en zich dan afhoudend of afwachtend opstellen of zich terugtrekken. Deelnemers gaan hun mond houden of laten zich ‘opvoeden’ door vragen te stellen. Autoriteitsrollen zijn moeilijk te weerstaan in een groep.

Een vraagtechniek is iemand in de groep advocaat van de duivel te laten spelen door een visie naar voren te laten brengen die afwijkt van de visie van de autoriteit. Dit biedt de deelnemers de mogelijkheid het niet eens te zijn met de autoriteit.

Laatst bijgewerkt 04-01-2017