Paraskeve was oorspronkelijk een personificatie van Goede Vrijdag, in de loop van de tijd kreeg deze figuur een eigen persoonlijkheid als heilige wier naam ‘voorbereiding’ betekent en die op een vrijdag geboren zou zijn. In het Grieks is de naam voor vrijdag Paraskevi, in het Russisch Pjatnica en in het Bulgaars Petka. Al deze namen worden voor dezelfde heilige gebruikt.
Vrijdag is de gedenkdag van het lijden van Christus. Doordat er van deze heilige geen vaststaande biografische gegevens zijn, ontstonden er steeds nieuwe legenden rondom haar persoon. In het Hagiologion van de Griekse kerk wordt verteld, dat Paraskeve ten tijde van keizer Antonius zou hebben geleefd en haar geloof onverschrokken tegenover hem zou hebben bekend. Hoewel de keizer diep onder de indruk was van haar moed en geleerdheid, zou hij haar toch hebben laten onthoofden. Niettemin zou keizer Antonius Pius († 161) later zelf christen zijn geworden. Zij bekeert, volgens een andere legende, in vele landen de heidense bevolking, inclusief de heersers. Zelfs een Apollobeeld geeft toe dat het geen god is! Bij de Vandalen wordt ze door de vorst aan vreselijke martelingen blootgesteld, maar ze sterft niet. Ook als ze wordt gemarteld blijft Paraskeve preken, tot zij uiteindelijk in 140 wordt onthoofd. Zij is de beschermster van huisvrouwen, kooplieden, dieven en juristen, omdat op vrijdag de marktdag is voor vrouwen, er dan het meeste wordt gestolen en er snelrecht gesproken moet worden over de dieven.
Op iconen wordt Paraskeve vaak afgebeeld met diadeem en schriftrol, die het begin van de geloofsbelijdenis bevat, waaraan ze tot haar marteldood trouw bleef. Omdat zij vocht voor de reinheid van het geloof kan zij afgebeeld zijn met een witte sluier. Soms houdt zij een afbeelding van de Man van Smarten, de feesticoon van Goede Vrijdag, in haar handen. Ook bestaan er vele vita-iconen van haar, met scènes uit haar leven. Er bestaat nog een Paraskeve, die wel een historische figuur is: deze vrouw leefde in de tiende eeuw als heremiet niet ver van Constantinopel.