Ierland

Alles over Ierland

Gepubliceerd op 19-04-2016

2016-04-19

Kelten

betekenis & definitie

Kelten is een overkoepelende naam voor de verschillende volkeren en stammen die enkele eeuwen voor Christus in een groot deel van Europa woonden. Hoewel er niet sprake is van één Keltisch volk, worden alle volkeren met een Keltisch-linguïstische achtergrond hieronder geschaard.

Vanaf ongeveer 600 v.Chr. werd er op het Ierse eiland voornamelijk een variant van het Keltisch gesproken, waardoor de Ierse bevolking veelal een Keltisch oorsprong wordt toegeschreven. Hiervoor waren er echter ook al volkeren op het Ierse eiland, maar deze zijn door strijd of culturele invloeden langzaamaan verdwenen. De invloed van de Keltische cultuur is in het hedendaagse Ierland nog steeds sterk vertegenwoordigd. Zo stamt de Iers-Gaelische taal, die men in het dagelijks leven in Ierland op verschillende manieren kan tegen komen, af van de Keltische taal. Daarnaast is Ierland bezaaid met historische restanten van de Keltische periode.

Naast de invloed op de Oud Ierse taal en de talloze overblijfselen die terug te vinden zijn in het landschap van Ierland, stonden de Kelten op Ierland bekend om hun sages en verhalen. Hiervan is de sage van De Runderroof van Cooley een van de meest bekende.

De Kelten in Ierland leefden samen in zogenaamde tuatha, oftewel clans. Deze clans waren soms zo groot, dat ze konden worden gezien als kleine koninkrijkjes. De Kelten waren tot ongeveer 400 n. Chr. veruit de belangrijkste bevolkingsgroep op het Ierse eiland, maar hebben nooit geleefd als één koninkrijk.