Ierland

Alles over Ierland

Gepubliceerd op 26-05-2016

2016-05-26

Gaelisch

betekenis & definitie

Gaelisch, ook wel Oud Iers, is de oorspronkelijk taal die de Kelten in de 5e en 6e eeuw n.Chr. spraken in het huidige Ierland. Iers-Gaelisch was in de geschiedenis de taal op het Ierse eiland, hier kwam langzaamaan een einde aan toen de Normandische invloeden vanuit Engeland toenamen.

In de 5e en 6e eeuw n.Chr. werd het huidige Ierland voornamelijk bewoond door Kelten. De taal die zij spraken, het Gaelisch of Iers-Gaelisch, wordt hedendaags nog steeds gesproken in Ierland. Tijdens een groot deel van de Middeleeuwen bestond Ierland uit diverse rivaliserende koninkrijkjes die geregeld met elkaar in gewapend conflict waren. In de 12e eeuw begonnen de Normandiërs vanuit Engeland naar het Ierse eiland te komen. Door de Ierse koninkrijkjes tegen elkaar uit te spelen, werd de Engelse invloed op het Ierse eiland steeds groter. In de eeuwen die volgden, werd deze invloed gebruikt om de Engelse taal als officiële taal van Ierland te vestigen. Gaelisch werd door deze ontwikkelingen steeds verder verdreven uit het dagelijkse leven in Ierland. De Gaelische taal werd steeds meer gezien als een taal voor armen en paupers.

Tot in de twintigste eeuw werd met diverse overheidsprogramma’s geprobeerd het Gaelisch te beschermen en ervoor te zorgen dat ook moderne Ieren de taal niet zouden vergeten. Sommige van deze programma’s faalden, waardoor het Gaelisch door steeds minder Ieren wordt gesproken. Hoewel de meeste scholen in Ierland Gaelisch als tweede taal onderwijzen, wordt de taal steeds minder gebruikt in de dagelijkse omgang. Gaelisch kan hierdoor worden gezien als een stervende taal.