Lussac-St-Emilion betekenis & definitie

De op één na belangrijkste appellation is Lussac, die slechts een fractie minder wijn produceert dan Montagne. Deze streek met valleien, heuvels en plateaus kent een grote variatie aan bodemtypen: klei-kalksteen op de heuvels, een grindplateau in het westen en pure klei in het noorden. Veel van de voornaamste bezittingen, zoals Chateau Barbe Blanche en Haut-Piquet, liggen op een betrekkelijk hoge rug (80 meter boven zeeniveau) die van noord naar zuid door het district loopt.

Net als in Montagne zijn er veel kleine bezittingen en de plaatselijke coöperatie is belangrijk. Van de ongeveer 300 wijnboeren binnen deze appellation zijn er zo’n 90 lid van de coöperatie. Deze wijn kom je vaak buiten Frankrijk tegen, bijvoorbeeld in Denemarken, België, Duitsland en Engeland.

Lussacs wijn is misschien wat rustieker van karakter dan die van Montagne, en heeft soms een ietwat gronderige toon. Je kunt hem twee a drie jaar na de oogst drinken, maar de beste blijven aanzienlijk langer goed.

Gepubliceerd op 06-04-2017