Côtes de Francs betekenis & definitie

Dit kleine, beeldschone gebied ten noorden van de Côtes de Castillon is het volgen waard, zoals midden jaren ’80 duidelijk werd. Het maakt enkele heel goed gemaakte, serieuze wijnen, voornamelijk rode, maar ook een kleine hoeveelheid wit. Het waren de Thienponts, van Vieux Chateau Certan in Pomerol, die vroeg in de jaren ’80 het potentieel van deze wijn inzagen. Zij maken onder andere Puygueraud en Les Charmes-Godard, twee topwijnen van het district. Sinds het pionierswerk van deze familie zijn meer producenten op de rechteroever in het gebied aan de slag gegaan. Momenteel wordt er dan ook zeer goede wijn gemaakt, bijvoorbeeld door Chateau de Francs en La Prade.

Dit compacte gebied heeft een warm klimaat met gemiddeld weinig regen en is uitermate geschikt voor de druiventeelt. De klei- en kalksteenhoudende bodem lijkt op de bodem die je aantreft in appellations op de rechteroever. De stijl van de rode wijn verschilt niet veel van die van de betere wijnen van Côtes de Castillon — rond en ferm, met een zekere souplesse en élégance. Ze kunnen met de jaren nog beter worden: wijn uit warme oogstjaren kan tot acht jaar liggen. De leidende chateaux, zoals De Francs en Les Charmes-Godard, behandelen ook hun witte wijn met veel respect en laten die enige tijd op nieuw eikenhout rijpen: ook deze kan aan kwaliteit winnen door rijping op fles. Het blijven echter kleine hoeveelheden en het kan moeilijk zijn ze te vinden.

De wijncoöperatie in het gebied heeft circa 30 leden. Daarnaast zijn er zo’n 30 domeinen die zelf wijn maken en op de markt brengen.

Gepubliceerd op 10-04-2017