Côtes de Castillon betekenis & definitie

Deze appellation ontleent zijn naam aan het mooie dorp Castillon-la-Bataille, dat op de noordoever van de Dordogne ligt, aan de oostelijke toegang tot het Bordeauxgebied. Hier vond in juli 1453 een historische slag plaats, die door de Fransen werd gewonnen en een eind maakte aan de Honderdjarige Oorlog en drie eeuwen Engelse bezetting van Aquitanië. Elke zomer wordt deze veldslag nagebootst, waarbij 100 paarden en 600 gekostumeerde dorpsbewoners worden ingezet.

Dit is een van de jongste appellations van Bordeaux, en zijn wijn wint aan status. Tot 1989 werd hij geproduceerd onder de naam Bordeaux Supérieur Côtes de Castillon. Nog eerder, tot de jaren ’20, werd hij zelfs ‘St-Emilionais’ genoemd, of ‘près St-Emilion’; de op 100 meter hoogte liggende wijngaarden strekken zich namelijk uit langs de oostgrens van St-Emilion. De omringende heuvels zorgen voor beschutting en een mild klimaat, en de druivenstokken zijn voornamelijk op het zuidwesten gericht, in de richting van de vallei van de Dordogne. Het is een tamelijk groot gebied met een gemiddelde productie die de helft bedraagt van die van St-Emilion. Net als in St-Emilion en zijn satellieten wordt hier alleen rode wijn gemaakt, van met name de merlot. Deze wijn kan heel zacht en soepel zijn, maar er wordt ook een een iets strengere stijl geproduceerd. Die bezit meer structuur, meer kracht en vraagt meer tijd op fles. De zachtere soorten kunnen in hun jonge jaren al heel toegankelijk zijn; de strengere moeten langer rijpen. Wijn van de beste chateaux uit warme jaren kunnen zes tot acht jaar worden opgelegd.

Het overgrote deel van de bezittingen is klein - minder dan tien hectare - en de plaatselijke coöperatie is dan ook belangrijk; die neemt 15 procent van de totale productie voor haar rekening en telt rond de 150 leden. Ongeveer 250 wijnboeren maken hun eigen wijn.