Gepubliceerd op 05-05-2017

Chinese nederlanders

betekenis & definitie

Vijf weetjes over Chinese Nederlanders.

- Chinese Nederlanders worden vaak ‘goed geïntegreerd’ genoemd. Maar de meesten zijn helemaal niet geïntegreerd. Er wordt door de meerderheidsultuur mee bedoeld dat ze geen last van Chinezen hebben.
- Chinese Nederlanders doen uit trots nauwelijks een beroep op sociale uitkeringen. Meestal helpen ze elkaar. Door grote armoede in Chinese kring werkt dit vangnet echter niet meer voor de volle honderd procent. Er zijn nu bijvoorbeeld de eerste Chinese zwervers.
- Chinese Nederlanders vallen niet onder het minderhedenbeleid. De officiële reden is dat ze niet als gastarbeiders geworven zijn en niet afkomstig zijn uit een ex-kolonie. Een andere reden is misschien dat ze te weinig overlast veroorzaken.
- Chinezen komen niet allemaal uit ‘China’. Van de Chinezen in Nederland komt zestig procent uit Hong Kong, tien procent uit Singapore. Dertig procent komt van het vasteland van China. Ze spreken bovendien verschillende talen, meestal Kantonees, ook Hakka, Hokien, Wenzhou en Mandarijn.
- Op school zijn veel Chinese kinderen onopvallend en stil. Veel Chinese ouders vinden dit gedrag positief. Ze willen dat hun kinderen zich bescheiden en rustig gedragen. Leraren kunnen problemen bij deze kinderen hierdoor gemakkelijk over het hoofd zien.