Gepubliceerd op 05-05-2017

Afwijzen, hoe?

betekenis & definitie

Een Nederlands meisje dat een biertje afwijst van een onbekende jongen zal dat meestal op de volgende manier doen. Ze zal glimlachen, de jongen aankijken en zich verontschuldigen. Ze zal kort maar vriendelijk zeggen dat ze het biertje niet wil. Op die manier wijzen de meeste lezers ook een enquêteur op straat af.

Het bovenstaande kan verwarrend zijn. In de Arabische wereld en in Afrika kijk je elkaar juist niét aan bij een afwijzing. Je gaat je zeker niet glimlachend verontschuldigen. Aankijken betekent contact willen, glimlachen is een aanmoediging. Dat bovengenoemd meisje nee zegt is dan volkomen onbelangrijk: ze laat immers merken dat ze het contact op prijs stelt. Als bovenstaande jongen in zijn communicatiestijl Arabisch of Afrikaans is, dan gaat hij dóór. Vooral als de hormonen opspelen liggen daarna de misverstanden voor het oprapen.

Als u op zuidelijke stranden een Afrikaanse verkoper wil duidelijk maken dat u geen kralen en kleedjes wilt kopen kijk hem dan niet aan, glimlach niet. Blijf gewoon doorpraten met uw buurman en schud op een besliste manier ‘nee’ met uw rechtervinger. Nederlanders vinden dat vreselijk onbeschoft maar het helpt wel.