Groot wielerwoordenboek

Geschreven door Marc De Coster

Gepubliceerd op 25-05-2017

2017-05-25

volgerskaravaan

betekenis & definitie

Benaming voor de stoet van wagens en motoren die de renners tijdens de Tour de France volgt. In 1974 en 1992 werd door het Baskische ETA een voertuig opgeblazen in de karavaan. Dat politieke demonstranten hierin slaagden, wijst nog maar eens op het open karakter van de Tour. Sinds eind jaren tachtig van vorige eeuw was de volgerskaravaan opeens te groot geworden. Grote files waren het gevolg. Drastische maatregelen om de stoet in te korten werden pas genomen na de dood van een kind in 2000. De wedstrijd werd ook levendiger gemaakt door de etappes te verkorten. Zie ook reclamekaravaan. Frans: caravane.

Dat was de eerste grote surprise van die Tour de France, en alles wat Frankrijk heette in de volgerskaravaan, beleefde een dag om nooit te vergeten. (Martin W. Duyzings: Sport op twee wielen. 1950)

Proeven van delicieuze gerechten in een indrukwekkend mooie omgeving, ook dat hoort bij de Ronde van Frankrijk. Maar zoals gezegd: door de steeds groter wordende volgerskaravaan gebeurde dat de laatste jaren steeds minder. (Sport Wielermagazine, 18/06/2008)