Groot wielerwoordenboek

Marc de Coster (2009)

Gepubliceerd op 25-05-2017

tour

betekenis & definitie

Verkorting van Tour de France, de jaarlijkse wegwedstrijd door heel Frankrijk en soms door omringende landen. Voor het eerst van start op 1 juli 1903 op initiatief van de Fransman Henri Desgrange. Het prijzenbedrag was destijds indrukwekkend: 500 euro. Het inschrijvingsgeld bedroeg 25 eurocent. De eerste Tour kende een parcours van ca. 2500 km, verdeeld over zes etappes. Thans bedraagt de afstand ca. 4000 km. Franse renners noemen de Tour wel eens spottend ‘Tour de Souffrance’, naar een boek van André Reuze. Ook wel ‘1a Grande Bouclé’ of de ‘Grote Lus’ genoemd. Op de piek van de Galibier werd een indrukwekkend gedenkteken geplaatst voor de schepper van de Tour de France. Het werd in 1949 onthuld, negen jaar na de dood van Desgrange. De eerste winnaar van de Tour de France was Maurice Garin. Van Félix Lévitan zijn de legendarische woorden: ‘De renners maken niet de Tour, de Tour maakt de renners.’

‘L’Auto’ en ‘Le Vélo’ smeten met fortuinen en in hun jacht naar steeds nieuwe reclame-stunts, bedachten zij voortdurend fantastischer dingen. Totdat men op een goede morgen in 1903 de directeur van ‘Le Vélo’ bewusteloos onder zijn lessenaar vond, nadat hij in het concurrerende blad had kunnen lezen, dat Desgrange de stunt-der-stunts gevonden had: een Tour de France! In zes onmenselijke ritten! Met niet minder dan tachtig inschrijvers, en een voor die dagen fantastische prijzenlijst. Zo werd de Tour de France geboren. Uit pure zucht naar sensatie. (Martin W. Duyzings: Sport op twee wielen. 1950)Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Klik hier en word vriend van Ensie.