Groot wielerwoordenboek

Geschreven door Marc De Coster

Gepubliceerd op 25-05-2017

2017-05-25

anabole steroïden

betekenis & definitie

Spierversterkende middelen, gebruikt als doping. Ook bekend onder de naam ‘anabolica’. Sinds 1976 voorkomend op de dopinglijst. De bekendste en meest gebruikte anabole steroïden zijn: dianabol, primabolan, stromba en durabolin. In Nederland is gebruik ervan strafbaar volgens de geneesmiddelenwet. Bijwerkingen zijn o.a. een vette huid, vorming van acne, toename van het lichaamsgewicht, abnormale geslachtsdrift, hoge bloeddruk. In 1988 kwamen deze middelen in de belangstelling toen Ben Johnson olympisch kampioen werd en met 9,79 seconden een nieuw wereldrecord vestigde. Een paar dagen nadien bleek tijdens een dopingtest dat hij al een tijd lang anabole steroiden had gebruikt. Hij verloor meteen zijn wereldrecord en de medaille. Kijk ook onder testosteron.

Bepaalde anabole steroïden bewaren de invloed van de voeding van de spier en hebben maar ten dele andere, ongewenste bijverschijnselen zoals het veranderen van De Stem. Wielrenners spuiten die anabole steroïden in om het lichaam te versterken, maar het meest worden ze gebruikt door sportlui die in de eerste plaats aangewezen zijn op spierkracht: gewichtheffers, kogelstoters... (Stan Lauryssens: De Flandriens. 1973)

Anabole steroïden zijn in de eerste plaats als geneesmiddel ontwikkeld bij de bestrijding van kanker en onder meer bij het haperen van de produktie van bloed in het lichaam. (Henk Zorn: Wielersport. Historie, materiaal, training, techniek en taktiek. 1986)