Gepubliceerd op 06-09-2017

Anytos

betekenis & definitie

Anytos - Atheens democraat (5e-4e eeuw v.C.). Hij was een zoon van Anthemion. Hij was een rijke leerlooier en een van de kopstukken van de democratische partij in Athene. Samen met Thrasyboulos maakte hij in 403 v.C. een einde aan de tirannie van de Dertig. Anytos was in 409 v.C. voor de rechtbank gebracht wegens zijn schuld aan het feit dat de Spartanen Pylos weer in handen hadden gekregen. Hij werd vrijgesproken omdat hij de rechters had omgekocht.

In 399 v.C. was hij de man die het proces tegen Sokrates begon, waarvoor hij zich van de medewerking van Meletos en Lykoon had verzekerd. Anytos was sluw genoeg om te begrijpen dat een aanklacht op louter politieke gronden - Sokrates was voor hem een antidemocraat - geen kans had, vooral na de amnestiewet van 403. Daarom gooide hij het over een andere boeg en zocht in ‘asebeia’, goddeloosheid, de grond van zijn aanklacht en zijn eis om de doodstraf. Voor hem was Sokrates een van de sofisten, die door hun leerstellingen de jeugd bedierven. Voor Anytos was de maat vol, toen bleek dat zijn eigen zoon onder invloed van Sokrates een leven van studie en geestelijke ontwikkeling verkoos boven het handwerk van zijn vader. Anytos moest het beleven dat zijn zoon aan de drank verslaafd raakte en op pijnlijke wijze om het leven kwam, omdat hij, de vader, zich tegen de eigen levensopvattingen van zijn zoon verzet had.

Het trio dat het proces tegen Sokrates begon, vertegenwoordigde drie beroepen, waarvan de activiteit en de wijsheid door Sokrates herhaaldelijk op de korrel waren genomen. Vijandschap en haat waren hiervan het gevolg geweest. Zo was Anytos de vertegenwoordiger van de handwerklui, Meletos die van de gekrenkte dichters en Lykoon vertegenwoordigde de redenaars. Zie Sokrates.

< >