Geographisch- historisch woordenboek

Servaas de Bruin, D. Noothoven van Goor (1869)

Gepubliceerd op 29-11-2021

Napels (koninkrijk)

betekenis & definitie

een der twee groote afdeelingen van het voormalige koninkrijk der Beide Siciliën, besloeg hel zuidelijk gedeelte van het Italiaansche schiereiland, tusschen de Adriatische, Ionische en Tyrrheensche Zeeën; het grensde ten N. W. aan den Kerkelijken Staat, en ten Z. aan de Straal van Messina (Faro di Messina), waardoor het van Sicilië gescheiden werd: vandaar in ofliciëele stukken de benaming Grondgebied dezerzijds de zeeëngte (Dominj al di qua del Faro).

Het koninkrijk N. had tot hoofdstad de stad Napels (zie het vorige art.), en was ingedeeld in 15 intendantschappen. nl.:lntendantschappen / Hoofdplaatsen.

Napels / Napels

Terra di Lavoro / Caserta

Principalo Citeriore / Salerno.

Principalo Ulteriore / Avellino.

Moliso (of Sannio) / Campobasso.

Abruzzo Citeriore / Chieti.

Abruzzo Citeriore I / Teramo.

Abruzzo Ulteriore II / Aquila.

Capitanata Bari / Foggia.

Terra d'Otranto / Lecce.

Bari / Bari

Basilicata / Potenza.

Calabria Citeriore / Cosenza.

Calabria Ulteriore I / Reggio.

Calabria Ulteriore II / Catanzaro.

In de geheele lengte doorloopen door het zuidelijk gedeelte van de bergketen der Apennijnen (waartoe de Vesuvins behoort), en besproeid door verscheidene slechts weinig bevaarbare rivieren (de voornaamste heelen: Basiento, Garigliano, Ofanto, Pescara, Volturno), kwam het koninkrijk N. (waarin ook nog de meren Agnnno, Averno en Celano), ongeveer overeen met het Groot-Griekenlnnd der Ouden (Apulië, Lucanië, Messapiê en Brulium), vergroot melCampanië en Salnnium. Dit land, dat achtereenvolgend onderworpen is geweest aan de Romeinen, aan de Longolarden, en aan de Noormannen, nam onder de overheersching van laatstgenoemden den naam aan van Koninkrijk N., en werd in de 12 eeeuw vereenigd met Sicilië. Wel was het herhaalde malen daarvan afgescheiden, o. a. onder de fransche vorsten uit het huis van Anjou (van 1282 lot 1442), onder het Fransche keizerrijk (van 1806 tot 1815), zoomede in 1848 en 1849, doch niettemin is de geschiedenis van N. sedert de 12e eeuw ineengeweven met die van Sicilië (zie dut art.).

< >