Doorgaans grid genoemd. De auto’s staan in de juiste volgorde op het rechte stuk, in afwachting van de start van de race.
Een half uur voor de start van de race gaat de pitstraat dicht. Alle coureurs moeten dan naar de startopstelling rijden, waar het een drukte van belang is. Elke coureur heeft zijn eigen team van technici paraat staan op de plek waar hij zal gaan starten. De meeste coureurs kiezen ervoor uit hun auto te stappen, nog even naar het toilet te gaan of wat laatste details door te spreken met hun team. Een enkeling geeft er de voorkeur aan zich, eventueel met behulp van een koptelefoon, helemaal af te sluiten voor de buitenwereld en zich te concentreren op de start. Zij moeten dan wel het geluk hebben niet te worden aangeschoten door journalisten van radio, televisie of schrijvende pers.
Zij mogen, mits in bezit van de juiste perskaart, tot tien minuten voor de start ook op de grid komen. Ook allerhande beroemdheden, zoals filmsterren en sportmensen, worden hier rondgeleid.
De drukte is een doom in het oog van de technici, die op geen enkel ander moment tijdens een Grand Prix-weekend zoveel mensen dicht bij de auto’s zien komen. Het ‘muurtje’ dat in het voetbal bij vrije trappen wordt geformeerd, is daarom ook in de Formule 1 gemeengoed: teamleden die schouder aan schouder gaan staan om buitenstaanders het zicht op hun zorgvuldig gekoesterde ontwerpgeheimen te ontnemen. Tien minuten voor de start moet iedereen, behalve de teamleden, de startopstelling verlaten.