Wereldberoemd circuit in de Belgische Ardennen. Oorspronkelijk een aaneenschakeling van openbare weggedeelten, maar later verbouwd tot permanent circuit.
Spa-Francorchamps is geliefd bij coureurs en fans, maar dat is niet altijd zo geweest. Jim Clark had er een bloedhekel aan, net als Jackie Stewart. Die laatste was er zelfs verantwoordelijk voor dat Spa-Francorchamps in 1970 van de Formule 1-kalender verdween. Stewart maakt tijdens de verregende Grand Prix van 1966 een zwaar ongeluk mee en zit klem in het benzine lekkende wrak van zijn auto. Zijn collega’s Graham Hill en Bob Bondurant bevrijden hem, waarna Stewart in een ambulance naar het plaatselijke ziekenhuis wordt gebracht. Daar zijn de voorzieningen zo slecht, dat Stewart zich na zijn herstel actief gaat bemoeien met de veiligheid van de circuits.
In Spa willen de coureurs niet meer rijden als het regent, er worden chicanes aangelegd, maar er is geen redden meer aan. Spa is te gevaarlijk. Tussen 1972 en 1982 rijdt de Formule 1 op de circuits van Zolder en Nijvel, en in 1983 keert Spa in een verkorte vorm weer terug. Het circuit is nog altijd populair en is tegenwoordig het langste parcours op de kalender. Gevaarlijk is het nog steeds: in 2019 komt Anthoine Hubert, een 22-jarige Fransman die getipt wordt om de Formule 1 te halen, om het leven tijdens een Formule 2-race op Spa-Francorchamps. Hubert is sinds 1925 de 48ste coureur die het leven laat tijdens een race op Spa-Francorchamps. Onder hen zijn ook de Nederlandse auto- en motorcoureurs Arie van der Pluym (1934), Wim Loos (1967), Wim Boshuis (1975) en Jan ter Maat (1995).