Situatie waarbij op een nat baanoppervlak de band het contact met het wegdek verliest en de auto over een film van water schiet.
Bij zware regenval zijn Formule 1-teams verplicht om hun coureurs met regenbanden de baan op te sturen. Deze full wets, herkenbaar aan de blauwe letters op de wang, zijn het allerbeste wat de hedendaagse bandentechnologie te bieden heeft. Ze kunnen met een snelheid van 300 kilometer per uur maar liefst 85 liter water per seconde per band afvoeren. Toch valt volgens veel coureurs met deze regenbanden bijna niet te rijden. Daar kan bandenfabrikant Pirelli niet veel aan doen: het zijn de auto’s die het de coureur bijna ónmogelijk maken om tijdens een hoosbui flink door te rijden. De bodemspeling van een Formule 1-auto is ongeveer 3 centimeter.
Bij een plas water verandert de auto daardoor al snel in een boot: aquaplaning. Om de bodemspeling wat te vergroten hebben regenbanden een diameter die 1 centimeter groter is dan die van slicks. Desondanks blijft het bijna ónmogelijk om een Formule 1-auto te besturen bij zware regenval. Dat zie je het best waarmee het veld, zoals in 2021 tijdens de Grand Prix van België, vanwege zware regen achter de safetycar aanrijdt. Die kon nog redelijk vaart maken, terwijl achter hem de Formule 1-auto’s van de baan glibberden.