Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 10-03-2016

2016-03-10

Cutten

betekenis & definitie

Cutten is een methode in de fitness waarbij men de voedingsinname sterk vermindert en dit combineert met een intensieve krachttraining. Het doel van cutten is om het vetpercentage te verminderen, terwijl de spiermassa hetzelfde blijft. Cutten wordt ook wel droogtrainen genoemd.

Wanneer men wilt afvallen, maar tegelijkertijd de spiermassa wilt behouden, kan men er voor kiezen om te cutten. Hierbij legt men zich aan de ene kant vast aan een strak trainingsprogramma, terwijl men aan de andere kant er voor zorgt dat men minder voedingsstoffen, en met name calorieën, binnen krijgt. Voordat men gaat cutten, is het belangrijk om voldoende kennis te vergaren over het eigen lichaam. In geval men bijvoorbeeld een vetpercentage van onder de acht procent heeft, heeft het over het algemeen geen enkele zin om te cutten, het vetpercentage is dan al dusdanig laag. Daarnaast doet men er goed aan om rekening te houden met lengte, gewicht en lichaamstype. Niet ieder lichaamstype reageert hetzelfde op een methode als cutten, het is daarom van belang om goed stil te staan bij de mogelijke reacties die het op het lichaam kan hebben. Sommige lichaamstypen verliezen bijvoorbeeld heel snel veel vet, maar hebben moeite om spiermassa te behouden. Andere lichaamstypen hebben juist veel moeite om vet te verliezen, maar behouden gemakkelijk een spiermassa.

Als men er voor kiest om te cutten, dient men eerst te berekenen wat de dagelijkse caloriebehoefte is van het lichaam. Op basis van lengte, gewicht en lichaamstype bepaald men vervolgens hoeveel calorieën men per dag minder gaat eten. Doorgaans komt dit neer op 250 tot 500 minder calorieën dan de dagelijkse hoeveelheid die men normaal zou binnen krijgen.