Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 10-03-2016

2016-03-10

Body mass index (BMI)

betekenis & definitie

De body mass index (BMI) is een waarde die de verhouding tussen lichaamslengte en gewicht weergeeft. Het is hiermee een maatstaf voor een gezond lichaamsgewicht. Bij het berekenen van het BMI wordt gekeken naar lichaamslengte, gewicht, leeftijd en taille omtrek.

Bij het berekenen van een gezond gewicht wordt over het algemeen de body mass index gebruikt. Door een BMI te berekenen, kan men globaal achterhalen of iemand lijdt aan over- of ondergewicht. Hoewel het BMI geschikt is om een indicatie te maken of iemand een gezond gewicht heeft, zijn er nog tal van andere factoren die meewegen in het bepalen of iemand daadwerkelijk gezond is. Bijvoorbeeld lichaamsbouw speelt een grote rol in gewicht en lichaamslengte, en zal daarmee van invloed zijn op het BMI. Het BMI zegt daarnaast niks over het vetpercentage van iemand. Bodybuilders hebben over het algemeen een hoog BMI, dat wil zeggen dat relatief zwaar zijn ten opzichte van hun lichaamslengte. Er is bij deze groep echter geen sprake van vet, maar juist van spieren. Men kan op basis van het BMI dus slechts een indicatie maken van iemands gezondheid, maar het is geen uitsluitende maat.

Met betrekking tot het BMI wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende categorie├źn. Een BMI van minder dan 18 duidt op ondergewicht, rond de 25 is normaal gewicht, vanaf 30 is overgewicht en een BMI van 40 wordt gezien als zeer zwaarlijvig of ziekelijk overgewicht. Iemand van 1,75 meter met een BMI van 18, 25, 30 en 40 weegt respectievelijk ongeveer 52 kilo, 76 kilo, 92 kilo en meer dan 120 kilo.