Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

verklikkip

betekenis & definitie

Een verklikkip is een kip die op een door vogelpest getroffen en inmiddels geruimd pluimveebedrijf wordt geplaatst, om te controleren of het risico van besmetting verdwenen is, alvorens tot volledige herbevolking over te gaan. Men sprak ook wel van klikkippen, verklikkerkippen, alarmkippen en kamikazekippen. De eerste verklikkippen werden in juni afgeleverd bij twee kippenboeren in Meeuwen (Noord-Brabant).

Het Belang van Limburg schreef hier op 13 juni 2003 over:

Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid is begonnen met het uitzetten van de eerste verklikkerkippen in de vroegere Limburgse haarden van vogelpest. Woensdag werden de eerste alarmkippen afgeleverd bij twee kippenboeren in Meeuwen. Donderdag werden 400 kippen losgelaten in de stallen van Breeënaar Willy Vangeloven. In totaal worden 1.400 verklikkerkippen uitgezet. Dat is precies 1 procent van de totale capaciteit van de bedrijven waar vogelpest werd vastgesteld. De kippen zullen 21 dagen in de stallen verblijven. Als ze daarna nog gezond zijn, mogen de boeren hun commerciële activiteiten hervatten.

Nadat was vastgesteld dat de stallen virusvrij waren, werden de verklikkerdieren <ndash> zoals ze ook wel werden genoemd <ndash> alsnog afgemaakt. Wegens de vogelpest werden in 2003 dertig miljoen kippen bij 1300 bedrijven afgemaakt.

Vergelijk kippenkliklijn