Ewoud Sanders woordenboeken

Ewoud Sanders (2019)

Gepubliceerd op 26-02-2018

Uncle Sam

betekenis & definitie

personificatie van de US

Marianne staat in het Nederlands voor de verpersoonlijking van Frankrijk, Michiel voor Duitsland of het Duitse volk, John Bull is de personificatie van de Engelse natie en Uncle Sam van de Verenigde Staten.

De anonieme Marianne zou ooit op de Parijse barricaden zijn verschenen, Michiel gaat terug op de aartsengel St. Michael en John Bull is een fictief personage, dat voor het eerst voorkomt in 1712 in een pamflet van John Arbuthnot dat later werd herdrukt als The history of John Bull.

Over de herkomst van Uncle Sam is uitzonderlijk veel geschreven. De uitdrukking wordt in verschillende anekdotes in verband gebracht met de letters U.S. - of U.S.Am - voor United States of America, maar ook met diverse regeringsambtenaren met de voornaam Samuel. Een en ander leidde tot een unieke stap in de geschiedenis van de etymologie: het Amerikaanse Congres boog zich over de zaak en nam in 1961 een resolutie aan waarin, ondanks protesten van taalkundigen, als de enige echte 'Uncle Sam' werd aangewezen Samuel Wilson, vleesverkoper te Troy, New York.

Samuel Wilson werd op 13 september 1766 geboren in wat nu Arlington heet. In 1789 vestigde hij zich in Troy. Wilson stond bekend als opgewekt, vriendelijk en zeer integer. Zijn stadsgenoten noemden hem Uncle Sam, om hem te onderscheiden van een jongere man met dezelfde naam.

In de Engels-Amerikaanse oorlog van 1812 ontwikkelde Troy zich tot een belangrijk bevoorradingscentrum van het Amerikaanse leger. Uncle Sam leidde samen met zijn broer een bedrijf voor het verpakken van vlees. Zij adverteerden per week meer dan duizend stuks vee te kunnen slachten en opzouten. Elbert Anderson, inkoper voor het Amerikaanse leger, eiste dat het vlees werd verpakt in kisten met daarop de letters E.A.-U.S. (Elbert Anderson/United States). Toen een onnozele arbeider vroeg wat deze letters betekenden, kreeg hij te horen: 'Welnu, voor Elbert Anderson en Uncle Sam natuurlijk.'

De soldaten, zo vervolgt deze officiële geschiedenis, noemden het vlees voortaan Uncle Sam's beef. Vervolgens ging het begrip een eigen leven leiden tot men uiteindelijk met Uncle Sam de Amerikaanse regering zelf bedoelde.

De anekdote over de letters op de vleeskist verscheen op 12 mei 1830, kort na de dood van Elbert Anderson, in de New York Gazette. En het was de Troy Post, het stadsblad van Samuel Wilson, dat op 7 september 1831 voor het eerst Uncle Sam gebruikte als benaming voor de Amerikaanse regering. Wilson heeft dit zelf nog kunnen lezen, want hij stierf op 31 juli 1854, 88 jaar oud.

De andere personificatie van het Amerikaanse volk, Broeder Jonathan, werd in vroege karikaturen vaak voorgesteld als de neef van Uncle Sam. De uitdrukking Brother Jonathan voor 'de Amerikanen' wordt traditioneel verklaard uit het verhaal dat George Washington [1732-1799] tijdens de Amerikaanse vrijheidsoorlog geregeld zou hebben verzucht: 'We moeten broeder Jonathan om raad vragen.' Hij zou dan Jonathan Trumbull [1710-1785], zijn belangrijkste adviseur, hebben bedoeld, en niet het Amerikaanse volk, zoals de uitspraak werd begrepen. Serieuze naslagwerken noemen deze verklaring echter zeer twijfelachtig. De Engelsen gebruikten Brother Jonathan intussen als scheldnaam voor 'kolonist'.