Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

betonbom

betekenis & definitie

‘In plaats van high-techbommen zetten Amerikaanse gevechtsvliegtuigen tegenwoordig bommen met beton in tegen Irak. De Amerikaanse luchtmacht is begonnen met lasergestuurde bommen te vullen met beton, als er doelen in bewoonde gebieden moeten worden vernietigd. Op die manier neemt het risico van burgerslachtoffers af.’ Aldus de Volkskrant op 8 oktober 1999 onder de kop ‘VS bombarderen Irak nu met betonbommen’.

De NRC voegde er ‘s avonds nog wat details en achtergrondinformatie aan toe.

De projectielen wegen twee- tot drieduizend kilo, iets zwaarder dan het conventionele type. Ze vinden hun weg naar het doel met behulp van een sensor in de neus die een weerkaatste laserbundel in het vizier houdt en beweegbare stuurvinnetjes. Dat deze bommen worden ingezet, is tekenend voor de nauwkeurigheid waarmee doelen kunnen worden getroffen. Indien bijvoorbeeld een stuk luchtdoelartillerie op één meter wordt gemist, is er geen schade.

Het was ironisch dat juist Irak nu werd bestookt met betonbommen, aldus de NRC. ‘Begin 1991, op het hoogtepunt van de Golfoorlog, vuurde Irak namelijk een Scud-raket op Israel af die was voorzien van een betonnen lading. De raket, voor de gelegenheid in de Iraakse pers Al Hijarra gedoopt, wat “kei” betekent, kwam ver van de bewoonde wereld in de Negev-woestijn neer. Dat Irak een “steen” naar Israel wierp, was een directe verwijzing naar de keien waarmee Palestijnse jongeren tijdens de intifadah, de Palestijnse volksopstand, het Israelische leger bestookten.’

Vergelijk grafietbom.