Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

belboom

betekenis & definitie

‘De Limburgse gemeente Hunsel’, meldde het ANP op 15 april 1999, ‘krijgt als eerste op het Europese vasteland een “belboom”: een op enige afstand niet van echt te onderscheiden spar, geheel vervaardigd van metaal. Te gebruiken als zendmast voor mobiele telefonie.’

De nepspar werd gebouwd door het Engelse bedrijf Alan Dick & Co (ADC). De boom is 25 meter hoog, weegt twaalf ton en wordt ook wel boommast of zendboom genoemd. ‘Pas als je het ding van dertig centimeter afstand bekijkt, zie je dat hij geheel uit metaal is opgetrokken’, verklaarde een medewerker van ADC. Columnist Ruud Verdonck was het daar in Trouw niet mee eens:

Op de foto ziet de belboom er heel redelijk uit. Hooguit een beetje statig en eenzaam tussen allemaal struikgewas. Volgens de fabrikant moet je de boom tot op dertig centimeter naderen voor je kunt zien dat het helemaal geen echte boom is maar een ijzeren obstakel. Die claim lijkt me wat al te optimistisch. Je ziet zelfs van ruime afstand op de foto meteen dat er met het gevaarte iets loos is. Te weinig zure regen gehad.

Voor Zuid-Europese landen ontwikkelde ADC een aangepast type: de palmbelboom. Libertel nam de Hunselse belboom op 28 april in gebruik.

Vergelijk Talkie kids phone, wappen en zendkraan.