Woordenboek van Eufemismen

Marc de Coster (2004)

Gepubliceerd op 17-08-2018

d-woord

betekenis & definitie

(1) denivellering. Zie ook opmerkingen onder f-woord*.

‘Kabinet kiest voor denivellering’, kopte het in partijkringen veel gelezen ochtendblad dit voorjaar en de PvdA was opnieuw in opperste staat van opwinding.

Inkomensverhoudingen zijn immers het laatste taboe in de PvdA. Tact is derhalve geboden als onder een kabinet waarin de PvdA is vertegenwoordigd de hogere inkomens er meer op vooruit gaan dan de lagere. Maar hoe, als nota bene in Koks eigen Miljoenennota direct al op pagina twee zwart op wit staat dat de minima gelijk blijven, terwijl de hogere inkomens er 1,5 procent op vooruit gaan? Dat is toch denivellering? Verkeerd gezien, want het is hier geen bewuste keuze, maar een uitkomst van het beleid, luidt het verweer. In de Troonrede werd het ‘D-woord’ zorgvuldig vermeden, maar het moest toch worden gezegd. Dus werd het: ‘De koopkracht wordt beschermd voor hen die op het sociaal minimum aangewezen zijn, terwijl werken toch meer lonend wordt’.

NRC Handelsblad van 17-09-1992 (kop: ‘HetDwoord')

(2) ]demotie*.

Er trekt er een koude rilling over de rug van de oudere werknemer. Hij heeft al te maken met een veeleisende markt en elkaar snel opvolgende technologische ontwikkelingen, en nu wordt hij ook nog openlijk bedreigd met een lager salaris. Natuurlijk, het ‘D-woord’ is niet hardop gevallen in de Stichting van de Arbeid. Maar van het aanpassen van tegenvallende productiviteit aan de beloning is het maar een klein stapje naar het aanpassen van de beloning aan de productiviteit. De bijna-voorzitter van de FNV, Lodewijk de Waal, is woedend. Demotie (functie- en salarisverlaging) is absoluut geen optie.

Algemeen Dagblad, 17-04-1997

(3) ]deflatie.

Bundesbank-voorzitter Hans Tietmeyer ziet geen deflatie-gevaar in Duitsland en het huidige debat over die kwestie is er dan ook niet van toepassing. Hoe men het D-woord ook interpreteert, het moet, althans in het geval van Duitsland, even vlug als het opdook weer opgeborgen worden.

ANP Fineco, 15-01-1998

(4) doping.

Dat heeft natuurlijk ook te maken met het gedwongen vertrek van wielrenner V. en bij alle tevredenheid over de prestaties van Raas’ pupillen past natuurlijk nog wel een voorbehoud. De Rabo’s roepen om het hardst dat ze vrij van alle smetten zijn, maar als het d-woord ook dat gezelschap in zijn greep krijgt, kunt u deze loftrompet als niet gestoken beschouwen.

de Volkskrant van 25-07-1998 (kop:‘Ver verheven boven het d-woord’)