Eric Bouwsma

Programmamanager In-Made / Ex-Made bij DJI

Gepubliceerd op 23-09-2017

Ex-Made

betekenis & definitie

Ex-Made is de naam van de formule waaronder het gevangeniswezen gedetineerden bemiddelt naar een werkplek buiten de muren van de inrichting. Ex-Made is het jongste broertje van In-Made, de merknaam van de penitentiaire productiebedrijven, waar we gedetineerden leren werken en trainen in arbeidsvaardigheden.

Het gevangeniswezen heeft een formele capaciteit van plm 11500 plaatsen, waarvan er zo'n 8500 bezet zijn, maar elk jaar verlaten 35.000 mensen in Nederland de gevangenis. Dat betekent dat er een heleboel mensen kort in detentie verblijven en vaak snel hun leven weer kunnen oppakken (of snel weer terugkomen). Toch zijn er ook behoorlijk wat mensen die langer in detentie verblijven en dan moeilijk de aansluiting met de samenleving weer oppakken. Vaak is er sprake van weinig scholing, weinig arbeidservaring, veel sociale en psychische problematiek en verslaving. Toch kiezen veel gedetineerden er voor om hun detentie te gebruiken om een nieuwe start te kunnen maken. Het gevangeniswezen ondersteunt deze mensen door ze werkervaring te laten opdoen in onze In-Made bedrijven, ze te helpen bij problemen op de 5 leefgebieden (identiteit, schulden, huisvesting, werk & inkomen, zorg). Aan het eind van hun detentie mogen ze, mits verantwoord, buiten gaan werken en meedoen aan een penitentiair programma. Samen met de reclassering en de gemeente zorgen we voor een verantwoorde nieuwe start.
Daar waar de laatste jaren vooral de nadruk lag op zinvolle dagbesteding in combinatie met een bijstandsuitkering, verleggen we nu het accent naar het verkrijgen van betaalde arbeid. Enerzijds omdat de sociale wetgeving hier de nadruk op legt, maar vooral ook omdat we er van overtuigd zijn dat ook ex-gedetineerden zich nuttig kunnen maken op de arbeidsmarkt. Deze activiteiten voeren we uit het subsidie uit het Europees Sociaal Fonds (ESF).