Eric Bouwsma

Programmamanager In-Made / Ex-Made bij DJI

Gepubliceerd op 09-03-2016

2016-03-09

In-Made

betekenis & definitie

In-Made is de geregistreerde merknaam van de producten en diensten, die de 24 Nederlandse gevangenissen maken voor de interne (overheids) markt.
In-Made is tevens de formule waaronder de penitentiaire productiebedrijven zich presenteren op de private markt.

De naam In-Made is een knipoog naar het Engelse Inmate, wat gedetineerde betekent. Wij willen zo veel mogelijk een gewoon bedrijf zijn, met bijzondere werknemers. Net als de Sociale Werkvoorziening kunnen wij relatief "goedkope" handjes aanbieden voor werkzaamheden die anders niet in Nederland zouden kunnen worden uitgevoerd.
In onze prijsstelling voldoen we echter volledig aan de Wet Markt en Overheid. We berekenen al onze kosten door aan de private klanten, zodat we de markt niet subsidiëren met belastinggeld. We verkopen geen eindproducten aan de markt, we voeren alleen productiewerk uit ten behoeve van bedrijven die zaken met ons willen doen.
We maken voor de overheid wel producten en diensten. Dan is er geen sprake van concurrentie met de markt, maar van inbesteden. We bakken zelf brood, maken bedden, matrassen en linnengoed, exploiteren de winkels voor gedetineerden, maken celmeubilair, kasten, traliewerk, celdeuren, keukens, noem maar op. Andere Rijksdiensten kunnen die BTW vrij bij ons afnemen. Bij lagere overheden ligt dat wat lastiger, al kunnen die wel onder voorwaarden een alleenrecht vestigen of ons een splinterperceel gunnen bij aanbestedingen.
Ook werken we met Social Return (on investment). Bedrijven die zaken willen doen met de overheid worden geacht om 5% van de opdrachtwaarde in te zetten voor het laten uitvoeren van werkzaamheden door mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. In-Made neemt die 5% graag voor zijn rekening, of detacheert gedetineerden bij bedrijven. Die laatste dienst noemen we Ex-Made; u snapt de woordspeling!