Encyclopedie van Zeeland

Kon. Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (1982)

Gepubliceerd op 24-11-2020

SCHARENDIJKE

betekenis & definitie

(Scharrendijke). Dorp aan de noordkust van Schouwen, gelegen aan het Brouwershavensche Gat (Grevelingenbekken); bestuurscentrum van de op 1 januari 1961 gevormde gemeente → Middenschouwen; kern Scharendijke 1076 inwoners (1980).

Scharendijke, vroeger een landbouw- en dijkwerkersdorpje, is een druk bezochte recreatieplaats geworden. Vanouds was ook de uitspanningsplaats ’De Repart’ zeer in trek; het buitenhuis ’Repaer’ (later Repart) was eeuwenlang de ’aangename verblijfplaats’ voor de heemraden van Schouwen met hun familieleden (’Repaer’, Middelnederlands, beduidt ’verblijfplaats’); het lag aan een kleine baai tussen de dijkpunten Oostnol en Kloosternol. Van dit buitenhuis rest thans (1982) nog slechts de theekoepel.

Van Scharendijke naar Renesse loopt de Rampweg, een binnendijk die tijdens de watersnood van 1953 speciaal werd gebruikt en verbeterd. Even ten westen van Scharendijke bevindt zich de zuidelijke aansluiting van de op 3 oktober 1972 voltooide Brouwersdam. Ten oosten van het dorp ligt een grote jachthaven ’De Kloosternol’. Een aanzienlijk oppervlak van Scharendijke wordt ingenomen door vakantiewoningen.

LITERATUUR

De Bree en De Bruin, Zeeuws prentenboek.