Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

KUNSTIJSBANEN

betekenis & definitie

in 1938 werd de eerste kunstijsbaan in Noord-Brabant, die te Tilburg, onoverdekt, in gebruik genomen; zij was 50 x 25 meter groot en bood ruimte aan 3000 personen. De kunstijsbaan werd vooral gebruikt voor schoonrijden, kunstrijden, ijsdansen en ijshockey.

In 1938 werd de eerste-klassecompetitie van Nederland op de Tilburgse baan, die in hetzelfde jaar aan de Elzenstraat was geopend, gehouden. Deze baan bleef, met uitzondering van de oorlogsjaren, tot in 1951 in gebruik: zij behoorde bij een particuliere ijsstavenfabriek. In de vijftiger jaren kreeg Tilburg een overdekte kunstijsbaan, de Pelikaanhal, opgericht door de Stichting Kunstijsbaan Tilburg, 30 x 60 m aan de Le Sage ten Broekstraat. In oktober 1964 kon de nieuwe kunstijsbaan officieel worden geopend. In 1969 werd deze baan ook overdekt. Hier werden grote ijswedstrijden gehouden, o.a. de Cupinternational, de Europacup, nationale kampioenschappen en wereldkampioenschappen en de ijshockeytoernooien van internationale klasse.

Van de baan werd ook gebruik gemaakt door Holiday on Ice. Eindhoven heeft een overdekte baan aan de Antoon CoolenlaanGenneperweg, van 30 x 60 m en een open kunstijsbaan. Roosendaal heeft de kunstijsbaan Leysdream aan de Commandolaan.Een kunstijsbaan bestaat uit een betonnen vloer, waarop op onderlinge afstanden van enige centimeters buizen zijn aangebracht. Water wordt in fijne straaltjes op de vloer gespoten, waardoor een laagje van 1 mm wordt gevormd. Na bevriezing van het water wordt een nieuw laagje opgespoten enz. totdat een ijsdikte van ca 0,5 cm is bereikt. Een kunstijsbaan beschikt over enkele compressoren, die dienen om de kou op te wekken.