Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

DRUNEN

betekenis & definitie

De gemeente Drunen, gelegen in de Langstraat, omvat de dorpen Drunen en Elshout en het gehucht Giersbergen. Drunen telt 15.873 inwoners en is 3318 ha groot.

Wapen: 1817, in blauw, een gespannen boog waarop een pijl, die met de punt omhoog is gericht, alles in goud.

De naam Drunen die in vele verschillende vormen voorkomt, zou teruggaan op Ter Hunen, waarin hun zowel op moerassig gebied als op dichte bebossing duidt.

Als gevolg van missioneringswerk vanuit Luik werd in 1219 in Drunen een naar Sint-Lambertus genoemde parochie gesticht. Dat resulteerde in de bouw van de St.-Lambertuskerk aan het Achterompad. Drunen ressorteerde vanaf die tijd tot in de 19e eeuw onder de abdij van Tongerlo. In 1231 staat Dirk van Altena het bezit van Drunen en Waalwijk af aan de hertog van Brabant.

Na de Vrede van Munster in 1648 kwam de parochiekerk in handen van de hervormden die de katholieken echter toestemming gaven tot de bouw van een schuurkerk.

In 1730 bouwden de katholieken van Drunen een nieuwe kerk, die in 1840 werd vergroot. Bovendien kregen zij hun oude kerk terug die echter later werd afgebroken. In de Tweede Wereldoorlog werd de in 1874 gebouwde neogotische kerk verwoest.

In 1935 werd de gemeente Drunen uitgebreid met het dorp Elshout. Oud-Drunen heeft de vorm van straatdorp met lintbebouwing, waarbij de boerderijen en woningen schuin op het wegtracé staan.

Op het einde van de jaren ’30 vestigt zich in Drunen het scheepsschroevenbedrijf van Lips. Tot de belangrijkste bedrijven behoren verder die op het gebied van aluminium, schoenen en leer. Drunen heeft een belangrijke tuinbouwveiling.

Midden in het dorp staat het moderne gemeentehuis, 1940; 1944 verwoest, in 1949 hersteld, met ramen van Toon Ninaber van Eyben. Moderne kerk (1954) van H. C. van de Leeuw met ramen van Luc. van Hoek.

Molen: ronde stenen bergkorenmolen „Hertogin van Brabant” uit 1842.

Ten zuiden en zuidoosten van Drunen strekken zich uit de Drunense Heide en het unieke, uitgestrekte stuifzandgebied De Loonse en Drunense Duinen, bezit van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland. In Drunen is gevestigd het Automuseum Autotron meteen collectie van ruim 400 automobielen. De gemeente Drunen is aangesloten bij het Stadsgewest Waalwijk, waarmee in 1966 een begin werd gemaakt, en waarin zes gemeenten samenwerken.

Overheidsinstellingen e.d.: gemeentehuis Raadhuisplein 16.

Groepsbureau rijkspolitie, Prins Bernhardstraat 9; postkantoor Kennedystraat 2; brandweerkazerne Wilhelminastraat 9.

Nutsbedrijven: Gas: Gemeentelijk gasbedrijf: water: Waterl.mij Oost-Brabant; elektriciteit: PNEM.

Onderwijs: tien kleuterscholen; acht scholen voor basisonderwijs; een Ihno-school; een Havo en een Mavo met dependance. Sportaccommodaties: Sportzaal, Schimmelpenninckstraat; gemeentelijke sporthal, gemeentelijk zwembad. Prins Hendrikstraat; sportpark Beethovenlaan; div. sportvelden.

Bron: gemeente Drunen.