Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

BRABANTSE KOFFIETAFEL

betekenis & definitie

uitgebreide koffiemaaltijd. Als apperitief wordt brandewijn met suiker gedronken.

De zeer bekende Brabantse koffietafel, die in vrijwel elke plaats in Noord-Brabant te krijgen is en veelal op het menu staat bij bruiloften en partijen, bestaat over het algemeen uit: boerenaardappelsoep, Brabants roggebrood, boerenmik, rozijnenbrood, krentenmik, peperkoek, mikkemannen, beschuitebollen, eierkoek, kaantjes, ribbetjes, boter, kaas, eieren (gekookte), rauwe en gekookte ham, metworst, zult, stroop, honing, jam, koffie met kandijklontjes, gekookte volle melk of afhankelijk van de streek een keuze hieruit. De echte Brabantse koffietafel wordt gedekt met boerenbont servies op rood-wit geruit tafelkleed, het zogenaamde Brabants bont.