Encyclopedie van Friesland

Prof. Dr. J.H. Brouwer (1958)

Gepubliceerd op 22-01-2020

WET-CALS

betekenis & definitie

Wet van 20.5.1955 tot regeling van het onderwijs in de Fr. taal en het gebruik van die taal of een streektaal als voertaal bij het lager onderwijs (Stbl. 225). Hierbij is de Fr. taal met name onder letter w als facultatief vak opgenomen in art. 2 van de Lager-onderwijswet-1920. zie Wet-Slotemaker de Bruine.

Art. 3 zegt: Daar, waar naast de Nederlandse taal de Fr. taal of een streektaal in levend gebruik is, kan het leerplan bepalen, dat ten hoogste tot in het derde leerjaar de Fr. taal of die streektaal mede als voertaal bij het onderwijs wordt gebezigd. Door deze wet is de mogelijkheid tot tweetalig lager onderwijs niet meer beperkt tot de zgn. proefscholen. Gemeente- en schoolbesturen kunnen hun scholen omzetten in Fr. scholen, waar lezen, schrijven en rekenen worden aangeleerd in de moedertaal. De wet geeft ook aan, wie als bevoegde lesgevers bij het L.O. gelden (toevoeging aan art. 55 van de Kweekschoolwet). Er wordt opgemerkt: a. voor het lesgeven in het facultatieve leervak w (Fr. taal) is de bevoegdheid Fr. L.O. vereist (zie Akte, Fryske). b. art. 2 opent de gelegenheid om bij de lessen in de Nederlandse taal en het lezen enige kennis bij te brengen van de Fr. taal.

Hiertoe is de bevoegdheid Fr. L.O. niet vereist, c. wil men volgens art. 3 tweede lid de Fr. taal als voertaal bij het onderwijs gebruiken, dan moet dit in het leerplan worden vermeld. De bevoegdheid Fr. L.O. is dan voor de leerkracht niet vereist.

< >