Geschiedenis en organisatie. Vanouds zijn vnl. in de Fr.
Wouden aromatische kruiden geteeld. In hoofdzaak contractteelt van aartsengelwortel.
De produkten werden verhandeld op de kruidenmarkt in de Noordduitse steden.De zeer wisselvallige uitkomsten in de jaren 30 leidden ertoe, dat vanaf 1936 op de proeftuin te Buitenpost door C. M. van der Slikke een onderzoek werd ingesteld naar de teelt- en verwerkingsmogelijkheden van een groot sortiment geneeskrachtige en aromatische gewassen. Toen na W.0.II de Oosteuropese landen niet meer met kruiden op de markt konden komen, kon de/?, uitgebreid worden. Er kwamen kruidentelerscoöperaties te Doornspijk en Westergeest, later nog door enkele andere gevolgd. Met fin anciële steun van de overheid werden drooginstallaties gebouwd (in 1948 in gebruik en later aanzienlijk uitgebreid en verbeterd). De afzet van de kruiden vindt plaats door de Ver. van Ned. Kruidencoöperaties, een overkoepelende coöp. vereniging van de telerscoöperatie in Nederland.
Sortiment. Aanvankelijk teelde men een zeer groot aantal verschillende gewassen. Dit is nu anders geworden. De belangrijkste gewassen zijn thans valeriaan, Chinese rabarber, vingerhoedskruid, wollig vingerhoedskruid en opgeblazen lobelia.
Daarnaast komen, zij het in mindere mate, nog voor: muntsoorten, lavas, aartsengelwortel, dragon en driekleurig viooltje.
Bedrijfstype en areaal. De K. wordt uitgeoefend zowel op de gemengde landbouwals op de tuinbouwbedrijven. Afhankelijk van de totale arbeidsbehoefte van de gewassen en de spreiding van de arbeidsbehoefte over het jaar kunnen de kruiden een goede aanvulling vormen in het teeltplan van de kleine landbouwbedrijven, waar een overschot aan arbeidskrachten aanwezig is. Specifieke ??.-bedrijven komen in Nederland zeer weinig en in Frl. niet voor. De opp. kruiden die op de Kruidencoöperatie te Westergeest verwerkt wordt, is ca.
60 ha; hiervan wordt ca. 15 ha in Frl. geteeld. Westergeest verwerkt nagenoeg de hele produktie uit de N. prov. en de kop van N.-Holland.
Onderzoek. Het regionale onderzoek naar teeltmogelijkheden, teeltwijzen en de selectie van kruiden vindt plaats op de proeftuin van de Stichting Kruidentuin te Buitenpost.