Encyclopedie van Friesland

Prof. Dr. J.H. Brouwer (1958)

Gepubliceerd op 22-01-2020

CONDENS

betekenis & definitie

(gecondenseerde melk). Wordt verkregen door verse koemelk onder verlaagde druk te doen koken, in de regel bij 50 gr.C., en de ontwijkende dampen af te pompen.

Het volume mindert zo tot ca. 2/5.Men onderscheidt gesuikerde en ongesuikerde C. De eerste bevat ca. 4,5 pct. opgeloste suiker en is daardoor geconserveerd, vraagt dus na het verpakken in busjes geen verdere bewerking. Ongesuikerde C. moet duurzaam worden gemaakt door de gevulde en gesloten busjes te verhitten, bijv. 15 minuten op 120 gr. C. Het produkt is dan in gesloten verpakking vrijwel onbeperkt houdbaar. Ongesuikerde C. wordt ook in flesjes verpakt en dan (geconcentreerde) koffiemelk genoemd.

Behalve in de koffie wordt C. in tropische landen als babyvoedsel en voor de keuken gebruikt. Nederland is het belangrijkste exportland van C., met meer dan de helft van de totale wereldexport. In produktie en in export neemt Frl. met ruim 30 pct. een belangrijke plaats in. Dit is bereikt door strenge kwaliteitscontrole en gerationaliseerde fabricage. Moderne C.-fabrieken zijn enorme eenheden, waar de bewerkingen in gesloten systemen vrijwel automatisch verlopen.

< >