Encyclopedie van Friesland

Prof. Dr. J.H. Brouwer (1958)

Gepubliceerd op 22-01-2020

ANJUMER- EN LIOESSENSERPOLDER

betekenis & definitie

Zeewerend waterschap in O.Dongeradeel. De polder werd bedijkt in 1592.

De dijk sluit met armdijken op de achterliggende Oude Dijk aan; laatste verhoging in 1882. Opp. binnen de zeedijk ca. 375 ha.

Buiten de zeedijk liggen nog ca. 340 ha door opslibbing gewonnen grond, gemeenschappelijk bezit met de Contributie Zeedijken van O.Dongeradeel.Dit buitendijkse gebied wordt door een in 1950/51 gelegde zomerdijk beschermd. Hoogte zomerdijk 3.5 m +N.A.P., lengte 5,7 km; deze dijk wordt beschermd door een laag gebitumeerd zand. Behalve de zeedijk en de zomerdijk verzorgt de A. de natuurlijke afwatering (op de Waddenzee) en de Bandtweg. Samen met de C.Z. van O.Dongeradeel gaat de A. nog steeds voort met landaanwinning (tienjarenplan). Omslag naar de kadastrale opp. Het dagelijks bestuur vormt het dijkbestuur (één dijkgraaf en twee dijkgedeputeerden), benoemd door de Kroon op voordracht van stemgerechtigden.

Hun vergadering beslist over belangrijke aangelegenheden als begroting en rekening. Stemgerechtigd zijn alle personen, maatschappijen en zedelijke lichamen, die gronden in het waterschap in volle eigendom, erfpacht of vruchtgebruik bezitten. Meervoudig stemrecht. Begroting, rekening en andere belangrijke handelingen behoeven goedkeuring van Gedeputeerde Staten. Het polderreglement van 1882 is herhaaldelijk gewijzigd.

Voor het wapen, —»-Zeewerend waterschap.

Zie: Jaarsma, Fr. zeeweringen (met kaart).

< >