(Zaandam 1915). Architect BNA te Zaandam.
Jaap Schipper ontving zijn opleiding aan de HTS te Haarlem (1935) en de Academie van Bouwkunst te Amsterdam (1942). In 1935 begon hij te werken als stedebouwkundig tekenaar bij de gemeente Velsen, vervolgens van 1943-'45 als stedebouwkundige bij de Dienst Noordoostpolder Werken te Zwolle en van 1946 tot 1948 als assistent van Ir. W. van Tijen aan de herbouwplannen van Velsen en IJmuiden. In 1948-’49 kon hij als winnaar van de Prix de Rome 1946 een studiereis maken naar Zuid-Italië, Noord-Afrika en Spanje. In 1950 maakte hij een studie van de Zaanse houtbouw, hetgeen leidde tot de bouw van het reservaat van houten huizen, de →Zaanse Schans. Van 1948 tot 1982 was hij als particulier architect gevestigd te Zaandam: zijn bureau werd voortgezet door Ir.
R.R.F. Verbeek en Ir. J. Zijlstra, onder de naam Schipper-Verbeek-Zijlstra.
Van Jaap Schipper werden uitgevoerd: circa 1000 woningen in Zaandam, Velsen, Amsterdam en Rotterdam-Zuidwijk. In Alkmaar werden de stadsvernieuwingsgebieden Keizerstraat en het gebied nabij de Grote Kerk gerealiseerd. In Zaandam werden de bejaardentehuizen Mennistenerf en Groenland, in Koog het tehuis Parkzicht, en in Wormerveer het tehuis d'Acht Staten gebouwd, alsmede bejaardentehuizen (danwel complexen bejaardenwoningen) in Velsen, Alkmaar, Amersfoort, Twisk en Landsmeer. Naast een aantal fabrieken en kantoren (zoals het kantoor van Houthandel William Pont, nu kantoor Medicopharma). werden in de Nationale Parken De Hoge Veluwe en De Kennemerduinen de restaurants De Koperen Kop en Parnassia gebouwd, alsmede in De Zaanse Schans het restaurant De Hoop op de Swarte Walvis. In de na-oorlogse jaren werden in Velsen, Rutten (Noordoostpolder) en Nieuwe Niedorp hervormde kerken gebouwd. In Amsterdam werd het voormalige gebouw van de Nederlandse Bank gerestaureerd en ingericht tot Allard Piersonmuseum en de Archeologische Instituten van de Universiteit van Amsterdam.
Voorts werden de vier Hoogduitse synagogen aan het J.D. Meyerplein gerestaureerd (later Joods Historisch Museum), evenals het bijgebouw van het Westfries museum te Hoorn.
Naast restauraties van woonhuizen in de Zaanstreek, Edam, Monnikendam, Medemblik, Alkmaar en Amsterdam, werden hervormde kerken gerestaureerd in Zaandam, Koog, Westzaan, Purmerend, De Rijp, Twisk, Lambertschaag, doopsgezinde kerken te Zaandam en Westzaan, en lutherse kerken te Zaandam en Edam. Het Luthers Oude mannen- en vrouwenhuis te Amsterdam werd gerestaureerd en ingericht tot verpleeghuis; het Landswerf te Medemblik, een marinegebouw uit 1795, werd omgebouwd voor bewoning door kleine gezinnen. Naar de Zaanse Schans werden 8 woningen, een theekoepel en een scheepswerf overgeplaatst en gerestaureerd.