Encyclopedie van de Zaanstreek

Eindredactie Jan Pieter Woudt & Klaas Woudt (1991)

Gepubliceerd op 02-10-2020

Ruig en Zonen bv.,M

betekenis & definitie

Poeliersbedrijf te Oostzaan.

Het bedrijf werd in 1884 gestart door Pieter Ruig, die naast koster en los werkman ook verkoper van eieren en kippen was. Zoon Maarten Ruig zette het bedrijf voort en maakte het grootschaliger. Het werd een van de vele mesterijen. De zaak kon worden vergroot met behulp van hout uit de boedel van de in 1928 te Amsterdam gehouden Olympische Spelen. De mesterij groeide weliswaar goed, maar werd toch rond 1940 afgestoten om zich beter op de slachterij te concentreren. De ongeveer acht werknemers hielden zich ook bezig met het mesten van varkens, het melken van koeien en het fokken van paarden.

Na de oorlog werd de slachterij opgeheven; de kippen werden in het vervolg door loonslachtbedrijven aangeleverd. De handel van pluimvee en wild werd het voornaamste doel. Rep en Ruig (het huidige ➝ Rep en Rozendaal) ontstond als een zusterbedrijf, waarvan kippen betrokken werden. Ruig en Zonen groeide uit tot de grootste poelier van Nederland, die overwegend aan de horeca levert. Kip bleef het belangrijkste produkt, maar haas, ree (rechtstreeks bij jagers in Zuid-Duitsland en Engeland ingekocht), fazant, patrijs (uit Nederland), eend en ondersteunende produkten (zoals diepvries vis en groente, aardappelprodukten en salade-gamering) vormen ook een deel van het leveringspakket. Totaal werd eind jaren ’80 rond vijf millioen kg vlees omgezet, waarvan filet het grootste aandeel had.

Het bedrijf had iets meer dan 60 werknemers en een eigen winkel in Oostzaan. Sinds 1984 is er een braadlijn, waar kip en gevogelte bewerkt worden tot consumentklare produkten. Sindsdien organiseert het bedrijf jaarlijks een wedstrijd voor koks onder de naam ‘Gouden Hert Trofee’.

< >