Houthandel te Westzaan; oorspronkelijk was de naam Houthandel Rot, deze werd in
1945 om commerciële redenen gewijzigd in Rote Westzaan. Grondlegger van het bedrijf was Pieter Rot, die in 1886 met een van zijn vriend Jan Blaauw (later zijn oudste knecht) geleend tientje een handel in kachelhout en brandstoffen begon. Naderhand werd het een handel in brand- en timmerhout en weer later verdween het brandhout uit het assortiment.
Vlak nadat hij begon verwierf de oprichter verscheidene stukken land en een houtloods. In 1918 werden de terreinen en opstallen van de gestaakte houthandel Adriaan de Lange en Zonen in eigendom verkregen Daarin was begrepen de stoomhoutzagerij De Huismus, gebouwd op de plaats waar in 1875 de molen De ➝ Huismus was afgebrand. De naam van de stoomhoutzagerij werd veranderd in De Adelaar. Een afbeelding van deze vogel siert sindsdien het handelsmerk van Rote Westzaan. In 1938 werd begonnen met een schaverij en een lijstenfabriek.
Rond 1960 raakte het bedrijf geïnteresseerd in de houtvaart. Daartoe werd de coaster ‘Westzaan’ gebouwd, maar door de komst van grotere schepen heeft deze coaster slechts twee jaar voor Rote gevaren. In die tijd werd voor circa ƒ 3 mln geïnvesteerd.
In de jaren ’60 vergrootte de tweede generatie de reikwijdte van de Zaanse onderneming, door de oprichting van verkooppunten in het land. In totaal werkten toen bij Rote Westzaan 275 mensen. Om de continuïteit van de onderneming veilig te stellen werd in 1973 een partnerschap aangegaan met de Engelse houthandel International Timber Corporation (ITC), die in 1982 fuseerde met het Engelse concern Montaque L. Meyer. Dat bedrijf stichtte Meyer International. Alle belangen in Nederland werden ondergebracht in Meyer Internationaal bv, van welke holding W.J. Rote directeur werd.
In verband met de structurele teruggang van de Nederlandse bouwmarkt werden in 1983 de activiteiten van het bedrijf in Westzaan geconcentreerd op de westelijke Randstad als afzetgebied. De filialen buiten de Randstad namen de afzet regionaal over. In Westzaan werden 20 mensen ontslagen. In 1984 volgde wederom een reorganisatie.
Eveneens in 1983 besloten Rote Westzaan en De Zaanlandse/Van Dijk te Breda tot samengaan en werden de activiteiten op het terrein te Breda door Rote voortgezet De houtactiviteiten van Rote Westzaan werden in 1986 weer onder één noemer gebracht, met Rote Westzaan aan de Overtoom als hoofdvestiging. Het bedrijf beschikte op dat moment ook over filialen te Arnhem, Breda, Den Haag, Eindhoven, Heemstede, Rotterdam en Westzaan (aan het Zuideinde), alsmede over de bouwmarktketen Bouwvaria voor de doe’t-zelvers. Toen Rote Westzaan in juli 1991 door ➝ Pont Meijer werd overgenomen werkten er 165 personen.