Eerste hulp bij wijn begrippenlijst

Harold Hamersma (2005)

Gepubliceerd op 17-05-2017

gemaderiseerd

betekenis & definitie

Maderisé (Frans). Maderizato (Italiaans). Een wijn die door invloed van zuurstof geoxideerd is en daarom niet fris meer smaakt.

Soms is dat juist de bedoeling. Sommige witte wijnmakers verfoeien die zorgeloze fruitbommetjes en maken hun wijnen juist op de 'ouderwetse manier’. Roestvrij staal moest toendertijd nog uitgevonden worden en wijnen vergistten en rijpten op eikenhouten vaten of foeders. Ook bestonden er nog geen ‘dekens’ van stikstof die over de net geplukte druiven werden gespoten om contact met zuurstof zoveel mogelijk te beperken. Het is een stijl die doorgaans geen volle zalen trekt. Ook de ouwe vertrouwde Marsala wordt op deze manier gemaakt. Op Sicilië reppen de wijnmakers dan over 'marsallato’. Dat mag niet baten. De laatste jaren wil het niet vlotten met deze versterkte wijn die ooit in één adem werd genoemd met sherry en madera. En wie weet hoe populair die momenteel zijn, kan zich voorstellen dat steeds meer Marsala-producenten hun wijngaarden omturnen naar 'normale’ wijn.