Harold Hamersma

wijnbegrippen in gewone mensentaal

Gepubliceerd op 17-05-2017

sherry

betekenis & definitie

Afkomstig uit de Andalusische driehoek Jerez de la Frontera, San Lúcar de Barrameda en Puerto de Santa Maria. Dit is het heetste gebied van kwaliteitswijn ter wereld, vlak bij de Afrikaanse kust. Sherry is de parel van de palominodruif maar zit in Nederland in het verdomhoekje. Deze slechte reputatie wordt veroorzaakt door supermarktbulkspul dat in de verste verte niets met ‘echte’ sherry te maken heeft.

De oorsprong van het sherryprobleem ligt in de jaren zeventig toen groene weduwen en masse aan het sherrydieet gingen en daarvoor hun dieetproduct aanschaften bij de grootgrutter, veelal in meerliterflessen met oortje aan de hals. Kwaliteit abominabel, smaakte als petroleum, maar lekker goedkoop. Net zoals de reputatie van Duitse wijn werd beschadigd door het spotgoedkope aanbod van 'suikerwater’ in het supermarktkanaal (zie ook: riesling), gingen ook hier de goede sherry’s onder de kwade lijden. Jammer, want sherry is een unieke wijn dankzij flor (een drijvend gistlaagje dat oxidatie vertraagt) en het solerasysteem, waarbij oude wijn wordt geblend met jongere om een constante smaakte bewerkstelligen.

Er zijn twee typen. Allereerst de fino en manzanilla: bleek, beendroog, delicaat, vaak zelfs zoutige wijnen die jong gedronken moeten worden en na het openen van de fles even snel op moeten als een ‘gewone’ fles wijn. Het tweede type zijn de donkere, nootachtige vaak wat zoetere soorten zoals dry amontillado, oloroso en cream sherry die beduidend langer bewaard kunnen worden. Ondanks verwoede reclamepogingen van het Spaans Promotiecentrum ('Twee Mensen, Twee Sherry’, 'Ooit ben je klaar voor sherry’ en 'Sherry. Por Favor!’) zakte het marktaandeel de laatste jaren gestaag, vooral ten faveure van het nieuwe supermarktstuntproduct port. Nu, mede dankzij de groeiende populariteit van de tapas, lijkt de negatieve trend gekeerd.

Ook de fles is gerestyled en vooral fino en manzanilla worden herontdekt als aperitief. Zijn ook zo’n beetje de enige wijnen die olijven aankunnen en manzanilla vormt een onverslaanbare combinatie met nieuwe haring.