Redactie Ensie

Duurzaam beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-02-2016

2016-02-08

Eco-investering

betekenis & definitie

Bij een eco-investering wordt geld besteed aan projecten die gericht zijn op een schoner milieu en duurzame energievoorzieningen. Hierbij kan men denken aan investeringen in zonnepanelen en windmolens. Met een eco-investering kan men op deze manier geld besparen en een bijdrage leveren aan een schoner milieu.

Tegenwoordig wordt steeds meer energie aangeboden door duurzame voorzieningen. Door snelle technologische vooruitgang, wordt deze vorm van energie steeds goedkoper ten opzichte van oudere vormen van energie leveren. Fossiele brandstoffen raken op en worden niet altijd door betrouwbare leveranciers aangeboden. Een eco-investering in bijvoorbeeld zonnepanelen is hierdoor steeds aantrekkelijker geworden. Zonnepanelen zijn in eerste instantie goed voor het milieu, ze maken gebruik van een duurzame energiebron en stoten geen schadelijke stoffen uit. Daarnaast kan men met zonnepanelen veel besparen op de energierekening. Andere voorbeelden van eco-investeringen zijn bijvoorbeeld kleine windturbines die stroom genereren en LED-verlichting in plaats van conventionele gloei- of spaarlampen.

Een eco-investering behoeft niet perse een individuele investering te zijn. In sommige gevallen kan men er voor kiezen om met een straat of buurt te investeren in zonnepanelen of een andere duurzame energievorm. Zo bieden bepaalde organisaties advies aan over de eventuele aanleg van duurzame energievoorzieningen voor hele buurten of wijken.

In Nederland kan men met een eco-investering aanspraak maken op bepaalde belastingvoordelen. Wanneer men aantoonbaar kan maken dat men zelfvoorzienend en duurzaam energie kan opwekken, kan men bijvoorbeeld heffingskorting en subsidie krijgen. Op deze manier draagt een eco-investering niet alleen bij aan een schoner milieu, maar kan men door deze fiscale voordelen op termijn flink besparen op energiekosten.