Redactie Ensie

Duurzaam beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-02-2016

2016-02-08

Duurzame hypotheek

betekenis & definitie

Bij een duurzame hypotheek wordt het geld dat men aan een bank betaald ter aflossing van een hypotheek besteed aan duurzame projecten en initiatieven. Hiermee onderscheidt een duurzame hypotheek zich met andere hypotheken, waarin doorgaans het behalen van zoveel mogelijk winst prioriteit heeft.

Naast duurzame beleggingsfondsen en duurzame bedrijfsvoering kan men tegenwoordig ook een bijdrage leveren aan mens, natuur en maatschappij met een duurzame hypotheek. Hierbij kijkt men niet alleen naar zaken als de hypotheekrente, beleggingsmogelijkheden en aflossingsvoorwaarden, maar ook naar de projecten en initiatieven die worden gesteund door de bank. Wanneer men kiest voor een duurzame hypotheek, heeft men vaak volledig inzicht in hetgeen de bank investeert.

Duurzame hypotheken zijn er in verschillende soorten. Net als bij normale hypotheken, kan men kiezen uit zogenaamde belegging-, spaar- of annuïteiten hypotheken. De voorwaarden die bij deze diverse soorten gelden, verschillen niet tussen normale en duurzame hypotheken. Wel kan een onderscheid worden gemaakt tussen duurzame, groene en klimaat hypotheken. Voor het afsluiten van een duurzame hypotheek, behoeft de betreffende woning niet aan bepaalde voorwaarden te voldoen, deze hypotheek richt zich voornamelijk op investeringen in duurzame beleggingsfondsen. Een groene hypotheek kan men afsluiten voor een milieuvriendelijke woning. Men kan in dat geval aanspraak maken op bepaalde fiscale voordelen, zoals een lagere vermogensrendementsheffing en andere heffingskortingen. Hiervoor heeft men echter wel een groenverklaring van de overheid nodig. Klimaathypotheken zijn juist leningen bedoelt voor de bouw van duurzame woning of delen van woningen, zoals verbeterde isolatie of de aanleg van zonnepanelen.

In Nederland kan men bij diverse banken een duurzame hypotheek afsluiten voor een woning. Met name de ASN bank en de Triodos bank profileren zich als aanbieders van duurzame hypotheken.