Redactie Ensie

Duurzaam beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-02-2016

2016-02-08

Groen beleggen

betekenis & definitie

Groen beleggen is een overkoepelende term voor het investeren in beleggingsfondsen en instellingen met een groenverklaring. Investeringen in bijvoorbeeld duurzame energie, natuurprojecten en biologische landbouw worden gezien als groen beleggen. De groenverklaring wordt uitgekeerd door de Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland.

Sommige banken in Nederland hebben tegenwoordig een zogenaamd groenfonds. Het geld dat particulieren hierin investeren komt terecht bij duurzame projecten. Banken verklaren door middel van een groenverklaring, die door de overheid wordt vergeven, dat dit ook daadwerkelijk gebeurd. In de praktijk betekent dit dat een ondernemer die bijvoorbeeld bezig is met een project gericht op duurzaamheid, naar een bank kan gaan voor financiering voor dit project. De bank vraagt vervolgens een groenverklaring aan bij de overheid om aan dit project te koppelen. Wanneer deze groenverklaring wordt verstrekt, zal de bank het geld uit het groenfonds aanwenden als investering voor het duurzame project van de ondernemer. Groen beleggen leidt op deze manier tot investeringen in duurzame projecten.

Wanneer men er voor kiest om te beleggen in een groenfonds, kan men vrijstelling van belasting aanvragen bij de overheid. Dit houdt in dat men alleen belasting behoeft te betalen wanneer de winst van de investering boven een bepaald bedrag uit komt. Op deze manier hoopt men dat men kiest voor groen beleggen omwille van de duurzaamheid van de projecten en niet met het oog om veel winst te maken. In dat geval behoeft men geen belasting te betalen over het bedrag dat men heeft geïnvesteerd.

Hoewel banken zelf mogen beslissen of zij een groenverklaring aanvragen voor bepaalde projecten, bepaalt de overheid welke banken voldoen aan de eisen voor groen beleggen. De meeste banken hebben een door de overheid erkend fonds voor groen beleggen.