Rode en witte wijnen. Oosten van MiddenItalië
Evenals andere delen van het Italiaanse schiereiland heeft de streek Marche (Ned. Marken) een rijke historie. De naam zou afkomstig zijn uit de tijd dat dit gebied een grensprovincie was in het rijk van Karei de Grote. Evenals overal elders in Italië groeit de wijnstok hier in overvloed en Marken produceert dan ook ongeveer 3 miljoen hl wijn per jaar, die voor het grootste deel ter plaatse wordt gedronken.
Wel moeten we hier een uitzondering maken voor de Verdicchio dei Castelli di Jesi, een lichte, droge of halfdroge witte wijn met een bleekgouden of strogele kleur die een opvallend hoog alcoholgehalte kan hebben, namelijk 14°. Deze wijn wordt gemaakt in Cupramontana, Monteroberto en Castelbellino in de provincie Ancona, waarvan jaarlijks vele flessen worden geëxporteerd. Het is een van de beste en meest bekende witte wijnen van Italië. De Classico, een wijn die wordt geproduceerd in de zona antica (archeologische zone), is ook erg goed. De Verdicchio di Matelica (ook een DOC) lijkt veel op de Verdicchio di Jesi, maar wordt wat verder van de Adriatische kust af, meer in het binnenland gemaakt. De produktie hiervan bedraagt ongeveer 25 000 hl, wat neerkomt op een kwart van de produktie van de Verdicchio di Jesi.
De Rosso Conero (DOC) is een wijn die zijn naam dankt aan de kersebomen langs de kust, die ook nu nog op de hellingen van de Monte Conero groeien. Deze naam dateert al uit de tijd van de oude Grieken. Het is een droge, rode, vrij zure maar fruitige wijn die wordt gemaakt van de Montepulciano en Sangiovese in de omgeving van Ancona. De Rosso Piceno (DOC) is een andere rode wijn die veel weg heeft van de Rosso Conero, maar misschien een tikje geraffineerder is. De Bianchello del Metauro is een witte DOC, gemaakt van minstens 85% Bianchello-druiven en een kleine hoeveelheid Malvasia, die wordt gekweekt op de schilderachtige heuvels van Metauro waar ooit een van de grootste veldslagen uit de Oudheid heeft plaatsgevonden, toen de Carthagers werden verslagen door de Romeinen. Ook dit is een lichte, droge wijn, in grote hoeveelheden geproduceerd, die uitstekend samengaat met de lokale visgerechten.
De Bianco Falerio, een witte wijn die wordt gemaakt van de Trebbiano, en de Sangiovese dei Colli Pesaresi, een rode wijn die wordt gemaakt van de Sangiovese en de Montepulciano zijn ook nog 2 heel plezierige wijnen met DOC. Marken zelf produceert zowel een droge als zoete mousserende rode wijn, de Vernaccia di Serrapetrona. Ze worden gemaakt van de bij Macerata gekweekte Vemaccia-druiven en zijn beide Doc-wijnen.