Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Kurketrekker

betekenis & definitie

Elk instrument waarmee men een fles kan ontkurken. In zijn meest traditionele vorm is het een metalen spiraal, voorzien van een handvat.

Het spreekt vanzelf dat er op deze basisvorm eindeloos veel variaties mogelijk zijn, zoals er ook een aanzienlijke hoeveelheid moderne apparaatjes in de plaats van de kurketrekker is gekomen.Heel wat belangrijker dan de vorm van het apparaatje is de spiraal zelf. Voor een goede fles wijn - waarvan de kurk doorgaans iets langer is dan normaal - is het van essentieel belang dat de spiraal ongeveer 60 tot 80 mm lang is, zodat hij door de gehele kurk kan worden gedraaid. Deze spiraal moet open zijn en gemaakt van fijn metaal; de rand mag niet al te scherp zijn omdat de kurk in dat geval tijdens het eruit trekken kapot zou kunnen gaan. De punt moet vrij spits zijn en zo gericht dat hij niet precies in het midden van de spiraal zit.

Kurketrekkers met een hefboompje of met een tegendraadse schroefdraad kunnen zeer bruikbaar zijn, als de spiraal maar goed is. Er wordt ook wel een naald gebruikt om de fles te ontkurken: de naald wordt door de kurk heen geprikt, dan wordt er wat gas onder de kurk gespoten waardoor de kurk eruit springt. Dit systeem werkt echter alleen wanneer de naald lang genoeg is om helemaal door de kurk heen te worden gestoken. Al deze snufjes mogen misschien wat vergezocht lijken, ze maken het wel mogelijk om een vrij brokkelige kurk in één keer eruit te trekken.

< >