Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Calabrië

betekenis & definitie

Witte en rode wijnen uit het zuiden van Italië

Calabrië is de voet van de Italiaanse laars. Het is een bergachtig, heet en arm landschap, behalve de kuststrook, waar men sinaasappelen en citroenen verbouwt, dank zij een vruchtbaarder bodem en een zekere afkoeling door de zeewind. Het is een vulkanische bodem, waar de wijnstok net zo goed gedijt als elke andere willekeurige plant. Toch produceert Calabrië in het algemeen geen eersteklas wijnen en zijn ze maar van middelmatige kwaliteit.

Cirö is een DOC (Denominazione di Origine Controlata), gebruikt voor roderosso, witte-bianco en rosé-rosatowijnen uit Cirö en Cirö Marina, gedeeltelijk voor wijnen uit de gemeenten Crucoli en Melissa, gelegen ten oosten van Cosenza. De witte wijn wordt gemaakt met de Greco Bianco, de rode en de rosé met Gaglioppo. De witte Cirö is een bleekgele DOC-wijn met een aangenaam geurend bouquet. De rode wijnen en rosés zijn vriendelijk en hebben veel body.

Bijzondere aandacht verdient de Greco di Bianco, ook wel Greco di Gerace genaamd. Dit is een zoete, gele DOC-wijn met een heel hoog alcoholpercentage (17%), die beroemd is om zijn geurende bouquet. Hij is afkomstig uit Gerace in de Apennijnen van Calabrië en wordt maar in kleine hoeveelheden geproduceerd. In het antieke Rome stond deze wijn in hoog aanzien.

De 2 rode wijnen, waar het meest van wordt geproduceerd, zijn de Cirö di Calabria en de Savuto (DOC). Hoewel ze van verschillende druiven worden gemaakt, hebben ze enkele gemeenschappelijke kenmerken, met name een zeer droog karakter en een sterke, bedwelmende geur.

Eerstgenoemde wordt gemaakt uit Gaglioppo-druiven in combinatie met een zekere hoeveelheid Greco-druiven; de tweede met Pecorello- en Greco-druiven en een bepaalde hoeveelheid Malvoisia. Lacrima di Castrovillari en Moscato di Cosenza (soms Moscato di Calabria) completeren de lijst van de bekendste wijnen uit Calabrië.

Eerstgenoemde (Lacrima di Castrovillari) is een rode tafelwijn die uiteraard wordt geproduceerd in de buurt van Castrovillari. De tweede is een droge Muscatwijn, die niet tot de beste Muscatwijnen van Italië mag worden gerekend.